Vyhľadávanie

Galéria

najnovší obrázok od

MR2
rozlíšenie 
veľkosť 
zobrazení 
pridané 
1600x900
340,76 kB
15439
11.8.2021
17:47:11

Kúpiť na PC

Kúpiť na PC
69,99€

Anketa

Ako hodnotíš NFS Heat? (známkovania ako v škole)
1
Zobraziť sekciu 1522

2
Zobraziť sekciu 1283

3
Zobraziť sekciu 1220

4
Zobraziť sekciu 1211

5
Zobraziť sekciu 1233

Spolu hlasov: 6469

Odkazy

Naša ikonka:
Naša ikonka

Spolupracujeme:
ABCgames.sk - hry, cheaty, trainery, návody, preklady, cd obaly, wallpapery, screenshoty, download
NFS-Planet
NFSCars.net
The-Witcher.cz
GTACity.cz

Štatistiky

Chcete vlastnú fanstránku?


Nie je žiadnou novinkou, že v dnešnej dobe si môže založiť vlastnú fanstránku prakticky každý. Netreba k tomu žiadne zvláštne vedomosti, stačí jeden WYSIWYG editor, popr. publikačný systém, niekoľko zdrojov a jednoduchý hosting. Tu by som sa pozastavil pri onom magickom slovíčku - zdroj. Aby nedošlo k omylu, nemyslím zdroj elektrického napätia ;-), ale zdroj ako stránku, z ktorej autor fanwebu čerpá obsah. Väčšina kvalitných fanstránok musí mať týchto zdrojov hneď niekoľko, väčšinou zahraničných a samozrejme je slušnosťou dodržať zaužívané nepísané pravidlo na stránke na tieto weby odkázať. Isto si domyslíte, že starať sa o fanstránku tak, aby dosiahla nejaký úspech, a ľudia sa tam radi vracali nie je jednoduché. Každý deň prezrieť všetky zaužívané zahraničné fanstránky, popr. herné portály a skontrolovať či nie je niečo nové, čo by sa na web hodilo. Následne pripraviť celú aktualizáciu v zrozumiteľnom jazyku, zoštylizovať text novinky a vyrobiť ilustračný obrázok. Práca aj na niekoľko hodín.

Existuje však ešte jeden typ fanstránok. Väčšinou sú designovo odfláknuté, návštevnosť neprekročí 50 UIP za deň a obyčajne je celý obsah skopírovaný z jedného webu v rovnakom jazyku (povedzme že slovenčina a čeština je "rovnaký" jazyk;-), to všetko samozrejme bez uvedenia jediného linku alebo ikonky na zdrojový web. Veď načo sa namáhať a prekladať si (a následne overovať) informácie zo zaužívaných nemeckých a anglických fanstránok, ktoré majú vždy takmer na 100% presné informácie, keď to všetko nájdem v zrozumiteľnom jazyku na jednej adrese? V poslednej dobe býva zvykom, že adresy fanwebov tohoto typu majú koncovku ".wz.cz". Keď zbadám nejakú takúto stránku, len sa ticho pousmejem a idem ďalej - nemá význam sa tým ďalej zapodievať. Takéto weby väčšinou existujú tak 2 mesiace, potom to autora prestane baviť a založí si ďalšiu fanstránku. Veď príprava niečoho takého netrvá dlhšie ako 100 minút.

Keď sa však podobnou cestou začne uberať stránka, ktorá má masívnu podporu od jedného veľkého portálu (design, redakčný systém, webpriestor, propagáciu...), a následne aj slušnú návštevnosť, už vám to tak jedno nebude. Vaša práca je zverejňovaná niekde inde bez vášho povolenia, a čo je najhoršie, za "autora" sa vydáva niekto úplne iný. Preto som sa rozhodol že to tak nenechám a svoje sobotné popoludnie som venoval príprave "exkluzívnej novinky" o Most Wanted.

Začal som s výrobou "oficiálneho artworku." Stačilo skombinovať pár obrázkov z internetu, vymyslieť logo a pridať pár efektov, logo EA Games a značku IGN pre dôveryhodnosť a artwork bol na svete.



Následne som si vymyslel nové informácie o Most Wanted. Ani jeden bod sa nezakladá na pravde, väčšinou som len odvodzoval a rozširoval to, čo už bolo známe, preto nie je vylúčené, že niektoré z vymyslených noviniek sa splnia:-). Nakoniec som zmenil jednu spojku "a" na "and", aby vyzeralo, že som informácie prekladal zo stránky IGN (taktiež SUV and americam muscle). Ešte pár kontrol a novinka je pripravená na zverejnenie. Už stačilo len čakať, kedy sa do pasce niekto chytí.

Stačili 2 dni a výsledok sa dostavil. Nachytať sa dal presne ten web, od ktorého som to čakal. Text novinky bol preložený do češtiny, inak zostal úplne identický, presne podľa môjho očakávania. Samozrejme bol priložený aj nový artwork, bez neho by to nešlo. Ako obyčajne, kolónka zdroj zostala prázdna, takže by sa dalo predpokladať, že túto novinku si autor sám zostavil. Ale v tom by som si nebol až taký istý.



Tak to vidíte, kam až siaha odvaha dnešných autorov. Na záver by som vám len chcel dať možnosť k téme sa vyjadriť v našom fóre, a aj autorom fanstránky nfsu2.bonusweb.cz, o ktorej tu celú dobu hovorím. Za námet samozrejme ďakujem Tiscali Games, ktorým sa podobný kúsok pred pár rokmi tiež podaril (len čistou náhodou to bol znovu BonusWeb ;-).

P.S: Mimochodom, keď už som pri tom fóre, autor zmieňovanej fanstránky sa dnes doňho "nasťahoval" a verejne tam bez akýchkoľvek výčitiek propaguje a linkuje svoj skopírovaný web, aj keď je to v rozpore s pravidlami fóra.

UPDATE 13.2.2005: Takže, článok vyvolal veľký rozruch, dokonca o ňom informovalo GameCentrum a aj Tiscali Games. Na inkriminovanej fanstránke sa objavilo oficiálne ospravedlnenie, s ktorým však ani zďaleka nie som spokojný. Každý normálny človek čo si ho prečíta si musí položiť otázku - prečo BW Planet hádže vinu na mňa? Jak by mohlo dojít k této trapné situaci, kdyby nebyla vyšla ta nešťastná lživá novinka? - keby nevyšla tá lživá novinka, asi ťažko by vyšlo na povrch odkiaľ si zháňa autor tejto fanstránky veci pre svoj web. To, že nemohol tušiť že táto novinka je nepravdivá teraz vôbec nie je dôležité - ide o to, že neuviedol zdroj, čím sa dopúšťal plagiátorstva - bez ohľadu na pravdivosť či nepravdivosť novinky.

A čo spomínaná vlna nadšenia, ktorú mala táto novinka vyvolať? Žiadna neexistovala. Ani vo fórach ani v knihe návštev som nenašiel žiadny príspevok reagujúci na tieto rádoby nové informácie (samozrejme až do zverejnenia celej pravdy). Ak ale BW Planet nejaké takéto diskusie k tejto novinke videl, rád by som si ich prezrel... Podobne neviem ani o žiadnej sieti podvodov do ktorej som mal niekoho zapliesť. Podvod je to, že niekto kopíruje, a nie to, že zverejním na 2 dni nepravdivú novinku. Ostatne, ja si na svojej stránke môžem zverejniť čo chcem a kedy chcem, pokiaľ je to v rámci zákona a pravidiel hostingu. Preto do úvahy nepripadajú žiadne obvinenia, že celú situáciu som vyvolal ja - spôsobili ju fanstránky BW Planet, ktoré bez povolenia zverejňujú prácu iných.